Special objects; ruimtelijke ontwerpen met een missie

Naast het ontwerpen van decors voor theatervoorstellingen werkt Harm Naaijer ook regelmatig aan uiteenlopende opdrachten voor diverse ruimtelijke ontwerpen. Deze special objects kunnen rekwisieten zijn die gebruikt worden in theatervoorstellingen, ontwerpen voor de openbare ruimte (zoals een duikboot opgebouwd uit 1000 autobanden) of bijvoorbeeld een mobiel theater in de gedaante van een verhalenkar.

Hoofdstad van de smaak

Toen de stad Groningen werd uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak in 2011 leidde dit tot het ontwerp van een vliegende schotel; het Theater van de Smaak. Voor het brengen van de verschillende thema’s door de gehele provincie werd deze UFO (Unidentified Food Object) ontwikkeld. Een ruimteschip dat de mensen meenam in tijd en afstand. Het was een metafoor voor vernieuwende denkbeelden die men had over eten en het bereiden van eten. De vliegende schotel was het icoon, het markeerde het algemene thema en had een signaalfunctie.

Toorn van Meerstad

Harm Naaijer startte in 2004 de illegale bouw van ‘De toorn van Meerstad’, een toren in Harkstede als pleidooi voor meer spontanere architectuur. Dit idee ontstond als reactie op de liefdeloosheid, verveling en de aaneengeregen bekrompenheid van de rijtjeshuizen.

Omdat alles er tegenwoordig op gericht is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk huizen te bouwen tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Zonder historisch besef worden vele vierkante kilometers geëgaliseerd en worden de volgende VINEX-locaties neergekwakt.

De toren moest de discussie op gang brengen hoe we in de toekomst ons landschap gaan invullen en zo het middelpunt worden van een brede maatschappelijke discussie.

1.DSCN1313 cropped
1.verhalenkar

Vrijheid van bouwen

Maar ook een symbool van vrijheid van bouwen, voor al die mensen die in een tijd van overordening de moed hadden hun fantasie of visioen om te zetten in een bouwwerk. Mensen die zich bezighouden met de meest pure vorm van de bouwkunst, architectuur omwille van de architectuur. De individu die zelf de vorm van zijn beschutting bepaald.

De huidige bouw beperkt onze fantasie, vrijheid en creativiteit!