De Barst; Openluchttheater annex herinneringsmonument in Groningen

Harm Naaijer is initiatiefnemer van ‘De Barst’. De ambitie is het realiseren van een openluchttheater c.q. herinneringsmonument met betrekking tot de aardbevingen die dit gebied tot de dag van vandaag teisteren. ‘De Barst’ is een indrukwekkende 20 meter hoge ecologische heuvel als markering in het landschap. Een monument dat tevens een openluchttheater herbergt voor 5000 toeschouwers en gelegen is in een landschapspark aan de randen van het Schildmeer, het seismologisch midden van het aardbevingsgebied in Groningen.

Nieuwe fase

De Barst belandt in een nieuwe fase. We zijn geland aan de Damsterplas in Steendam. Hier treffen we de voorbereidingen voor het maken van onze eerste voorstelling DE BARST.

Groots theaterspektakel

‘De Barst’ heeft als doel om elke zomer aan de boorden van het Schildmeer een groots theaterspektakel te realiseren, waaraan honderden bewoners uit de wijde omgeving meedoen en dat bezocht wordt door meer dan 100.000 theaterliefhebbers uit de hele wereld. Ieder jaar een nieuwe spectaculaire belevenis, geïnspireerd op de Groninger geschiedenis en cultuur in relatie tot de wereldliteratuur. Voorstellingen die onder leiding staan van theatermakers uit de hele wereld. Een plek die duizenden mensen bijeen brengt en met elkaar verbindt, bijvoorbeeld als medemakers van het theaterspektakel. Dat kan iedereen zijn: jong of oud, hoog of laag opgeleid, professionals en amateurs.

De Barst is tevens een natuurpark en expositieruimte.

De barst in de media

Project TOUKOMST van Groningen

Het project TOUKOMST was de aanleiding tot het indienen van dit plan. TOUKOMST is een samenwerking tussen Nationaal Programma Groningen samen met ontwerpbureau West 8 en overige organisaties uit de provincie Groningen. Hierbij werden Groningers opgeroepen grote, vernieuwende, creatieve en slimme ideeën te bedenken voor de toekomst van hun provincie. Ideeën die het normale werk van overheden doorkruisen, die in het beleid van overheden nog geen plek hebben, of ideeën waar gewoon nooit geld voor was.

Momenteel wordt er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek voor ‘de Barst’. Waarbij 3 vergelijkbare, succesvolle initiatieven van openluchttheaters in Europa worden bezocht. Er vinden verkenningen plaats naar o.a. de inhoudelijke programmering. Onderzoek m.b.t. de bouw, de toekomstige programmering, het landschapspark en overige bijzondere initiatieven rond het Schildmeer.

19.1.1 COVERFOTO Openluchttheaterde Barst