Unieke en creatieve mobiele architectuur

Wil je goedkoop, duurzaam, veilig en flexibel bouwen? Neem een paar zeecontainers en stap in de wereld van de mobiele architectuur. Eenvoudig te modificeren en in sneltreinvaart bouw je een blikvanger van jewelste. Bovenal verplaatsbaar en demontabel. Alleen het formaat is anders, verder… gewoon lego.

Containers duiken vaak op in de ontwerpen van Harm Naaijer. Een gigantisch theater opgebouwd uit 40 containers, een megagasfornuis (12 containers van 20 ft) van 4 verdiepingen… of een heel dorp bestaande uit modulaire gebouwen.

Het Gasfornuis op het Ebbingekwartier in Groningen

In 2009 was Harm Naaijer mede-initiator van Het Open Lab Ebbinge (2009-2015); een tijdelijk dorp in het nieuwe creatieve kwartier in de binnenstad van Groningen. Het dorp was een uniek internationaal praktijkvoorbeeld van innovatieve tussentijdse stedenbouw: een nieuw stuk tijdelijke stad voor de creatieve economie, voor cultuur en vermaak.

Hierdoor ontstond Het Gasfornuis; een koffietent met vergaderzalen en een kookstudio, opgebouwd uit 12 hergebruikte zeecontainers. Het gebouw stond op de plek van de voormalige gasfabriek, waar voorheen het stadsgas werd gebrouwen. Het doel was mede om in de tijd van energietransitie, een blik in de toekomst te werpen: “Hoe gaan we om met energie en voedsel?”

CIBOGA

Tot de jaren ’60 van de vorige eeuw werd op dit terrein (CIBOGA) het stadsgas geproduceerd en de energie over de stad verdeeld. In 1903 vond op het terrein al een grote kunst- en nijverheidstentoonstelling plaats, met tal van bijzondere bouwwerken, zoals een Chinese pagode en een Groningse kraantjespot van ca. 10 meter hoog. Dit was de inspiratie om het gebied voor een periode van 5 jaar in te richten voor het ‘nieuwe’ denken met tijdelijke bouwwerken.

Het unieke en onderscheidende karakter van het terrein kenmerkte zich door de kernwoorden innovatief, tijdelijk, mobiel, modulair en duurzaam.

10.ROB8165
2.ROB8135

Boulevard van de tussentijd

De achterliggende gedachte was, dat de tijdelijke wijk of de ‘Boulevard van de tussentijd’, het braakliggende terrein op een toonaangevende manier transformeerde naar een creatief gebied. Het zorgde dan ook voor reuring en levendigheid op het tijdelijke onbebouwde voormalige gasfabrieksterrein.

Zoals dat gaat met mobiele gebouwen, is Het Gasfornuis inmiddels verplaatst naar het Zernike-terrein en is omgedoopt tot RIOlab. RIO geeft leiding aan de realisatie van projecten in een breed werkveld; van projectmanagement en -financiering tot energietransitie en gebiedstransformaties.

Ook de overige mobiele paviljoens hebben een herbestemming gevonden en het Ebbingekwartier bruist als nooit tevoren. De wijk biedt nu kansen voor creatieve ondernemers en innovatieve winkeliers.